Boeken

PILLENDRAAIERS

Hoe de farmaceutische industrie zo machtig werd

Verwacht: september 2024

Uitgever Querido Facto

LANDVERRAAD

9 november 2023 uitgekomen

Lees hier meer over dit boek.

Voorbij de pandemische chaos

Februari 2023 uitgekomen

Lees hier meer over dit boek.

Pandemische chaos

September 2021 uitgekomen

Lees hier meer over dit boek.

Update het pillenprobleem


Eind 2020 uitgekomen

Griep: prikken, slikken of heel voorzichtig nietsdoen?

September 2020

In 2011 en in 2019 schreef ik dat de effectiviteit van de jaarlijkse griepprik niet bewezen is. De overheid blijft de griepprik echter promoten en sommige Tweede Kamerleden willen hem zelfs verplicht stellen voor mensen die in de gezondheidszorg werken, maar ook daarvoor geldt dat er geen effect is aangetoond. En dat is een slechte zaak. Want de adviezen voor de griepprik worden gegeven door specialisten met conflicterende belangen met de vaccinindustrie. Op het ministerie van VWS is in de top geen inhoudelijke expertise aanwezig, dus lobbywerk zal daar zeker zijn vruchten afwerpen. De overheid wordt in toenemende mate als onbetrouwbaar gezien, omdat ze zich heeft ingelaten met specialisten met verstrengelde belangen. In plaats van te erkennen dat ze fout zit met de adviezen over de griepprik, grijpt de overheid naar maatregelen die het wantrouwen van burgers alleen maar doet toenemen. Dat zal het vertrouwen van de burgers in wel effectieve vaccins, zoals tegen BMR en polio, ook aantasten. In dit boek wordt aan een algemeen publiek uitgelegd hoe het zit.

Antidepressiva en depressie

Rotterdam: Lemniscaat, 2019. Prijs €14,95. ISBN: 978-9047711612

Wat u altijd al wilde weten over de industrie achter deze veelgebruikte medicijnen
Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken inmiddels antidepressiva. Somberheid, interessevermindering en nog wat lichamelijke klachten en de diagnose depressie is snel gesteld. Maar wat dan? Pillen of praten? Vaak wordt gekozen voor pillen, want die zouden sneller effectief zijn. Maar weten gebruikers eigenlijk wel waarom ze deze middelen gebruiken? En kennen ze de bijwerkingen, zoals gewichtstoename, seksuele functiestoornissen, persoonlijkheidsveranderingen, suïcidaliteit en agressief gedrag? En hoe moeilijk is het om met antidepressiva te stoppen?


Het pillenprobleem

Amsterdam University Press, 2018. Prijs € 14,95. ISBN: 978-9462985322


Klik hieronder om een recensie in het magazine Huisarts en Wetenschap te downloaden;
Recensie H&W.pdf

Psychofarmaca en onderzoek met psychofarmaca

B-prikkelnummer 7, 2018. Bureau Bêta Nijmegen. ISBN 978-90-72595-01-0.

Gratis te downloaden via: https://www.beta.nl/betaprikkel/beta-prikkel7.pdfMajor depression in general practice [proefschrift]

ISBN: 90-70918-47-1.

Gratis downloaden via:

https://research.vu.nl/ws/portalfiles/portal/42175327/complete+dissertation.pdf