Nieuws
De coronapandemie die sinds 2019 de wereld in zijn greep houdt, heeft ingrijpende gevolgen voor de hele maatschappij. Het virus is ongrijpbaar, de impact historisch. Het is voor burgers lastig om zich een adequaat beeld te vormen van aard, omvang en ernst van de problematiek. Daarvoor is een goede informatievoorziening nodig. Journalisten, analisten en wetenschappers spelen hierin een rol als waakhond, klankbord en spiegel.
Visie
Wij zijn van mening dat in crisistijd niet minder, maar meer controle op de macht, reflectie, bezinning en evaluatie nodig is. Wij leveren daar een bescheiden bijdrage aan met onderzoek en analyses.
Doel
Wij informeren burgers op onafhankelijke wijze over de achtergronden van de pandemie en alles wat daar mee te maken heeft.
In de categorie Exceptionele Experts
https://www.aup.nl/en/book/9789462985322/het-pillenprobleem
Medicijnen worden in de handel gebracht als keuringsinstanties vinden dat een middel meer werking dan bijwerking heeft. Maar meestal zijn die geneesmiddelen helemaal niet goed onderzocht, of alleen bij een heel kleine patiëntengroep. Eenmaal in de handel worden ze op grote schaal gebruikt door honderdduizenden patiënten. De farmaceutische industrie vaart daar wel bij, maar geldt dat ook voor de gebruikers van deze middelen?
Epidemioloog en voormalig huisarts Dick Bijl stelt in Het pillenprobleem zeer kritische vragen over het gebruik van een aantal zeer veel gebruikte medicijnen. Is het wel nodig en verstandig dat zoveel mensen zoveel medicijnen gebruiken? Wat zijn eigenlijk de bewijzen voor de werkzaamheid van die middelen? En wat is werkelijk bekend over de bijwerkingen? Is minder medicijnen eigenlijk niet veel beter?
De farmaceutische industrie haalt alle trucs uit de kast — en bedenkt steeds nieuwe — om hun middelen mooier voor te stellen dan ze zijn.
Dick Bijl in Skepter
Fri, 13 March